Finale NHB-beker 2022

Zondagochtend 10 april reisden het NHB-beker team van de Lauwerkrans vroeg in de ochtend af naar HKS Zoetermeer, voor de verschieting van de NHB-beker finale. Het team werd dit keer gevormd door Jesse, Tim, Gert-Jan en Emiel. Guille ging mee als supporter.

 

In totaal waren er zeven teams aanwezig, het team van HBS Almere had zich afgemeld. Omdat het de landelijke finale betrof, met verenigingen die onze vereniging niet vaak tegenkomt, was het vooraf lastig in te schatten wat de kansen van de Lauwerkrans op succes zouden zijn. Het team kon dan ook niets meer doen dan zijn uiterste best, en dat deden ze!!

 

Het eerste gedeelte voor de pauze was succesvol. Met twee winstpartijen en een knap gelijkspel (de laatste game werd met 40-39 gewonnen) draaide de Lauwerkrans bovenin mee. Het team van Haarlem ging met drie overwinningen aan de leiding, zij leken vandaag het te kloppen team. Enkele weken eerder was dit viertal namelijk al bondskampioen indoor teams geworden op 18 meter.

 

De pauze van 45 minuten hakte er echter goed in. De Lauwerkrans kende flinke opstartproblemen en met enkele lage game-scores werd de eerste wedstrijd na de pauze onnodig verloren van de gastheren uit Zoetermeer. Omdat het team uit Haarlem bleef winnen, leek een eerste plaats buiten handbereik. Het werd dus een strijd om de overige medailles. 

 

In de wetenschap dat er nog een wedstrijd tegen Haarlem aan zat te komen, was het cruciaal om de vijfde wedstrijd te winnen. Gelukkig was iedereen weer opgewarmd en werd er tegen Frederik Hendrik uit Delft ruim gewonnen. De volgende wedstrijd, tegen de leiders uit Haarlem, was spannend. Verlies van de laatste game bij een 4-4 stand betekende echter dat de wedstrijd verloren werd. De Lauwerkrans zou hierdoor op 9 van de 14 wedstrijdpunten eindigen (de laatste BYE wedstrijd vanwege het ontbreken van een tegenstander leverde automatisch 2 punten op).

 

Met deze 9 punten maakte De Lauwerkrans nog kans op het zilver. Belangrijk was wel dat het team uit Haarlem aan zijn sportieve plicht voldeed door hun laatste wedstrijd tegen De Lindenheuvel uit Geleen te winnen. Het team uit Geleen stond immers ook al op 9 punten.

 

Gelukkig gebeurde dit, en moest een shoot-off beslissen welke van de twee Limburgse teams met het zilver naar huis zou gaan, en welk team zich tevreden moest stellen met brons.

Als voorop-schutter mocht Jesse als eerste aanleggen. Professioneel wist hij zijn pijl bijna midden in de tien te schieten. Omdat het team uit Geleen begon met een 6 (misschien 7), leek het gat geslagen. Gert-Jan, Tim en Emiel klaarden daarna de klus. Met een totaal van 38 punten werd de shoot-off ruim gewonnen. Het zilver ging mee naar Ell!

 

Een unieke prestatie dus, voor een klein clubje uit Ell. Tweede tijdens de landelijke NHB-beker finale!