Verslag koningschieten 2023

Zondag 19 maart organiseerde ‘de Lauwerkrans’ traditiegetrouw het koningschieten. Vooraf beloofde deze editie van de clubkampioenschappen een bijzondere te worden. Voor het eerst werden er namelijk in vier verschillende categorieën winnaars onderscheiden; Koning, Koningin, Hertog en Jeugd-Prins.

De jongste categorie, onze aspiranten Siem en Teun, verschoten hun wedstrijd over 25 pijlen op 10 meter. Siem wist deze onderlinge strijd met een mooie score van 220 punten te winnen en kroonde zichzelf tot Jeugd-Prins, Teun schoot 131 punten en werd tot adjudant van de vereniging uitgeroepen.

Voor het eerst sinds heugenis waren er dit jaar drie dames aangemeld voor de koningsverschieting en werd er tijdens de algemene ledenvergadering besloten om een koninginnen titel in het leven te roepen. Omdat Kim zich helaas moest afmelden, streden Antoinette en Guille in een één-op-één duel tegen elkaar. Een duel dat overtuigende door Antoinette werd gewonnen met een score van 229 punten. Hiermee werd zij de eerste koningin van de vereniging.

Bij de hertogen kwamen zes deelnemers in actie om mee te dingen voor de hertogtitel. Deze categorie kende met Bruce en Robert twee debutanten. Halverwege de eerste doorgang ging Ruud Heijkers verrassend aan de leiding, halfweg – na 25 pijlen – kon het nog alle kanten uit. Verdedigend hertog Henk ging met 207 punten aan de leiding, op nauwe voet gevolgd door Alfons met 204. Na de pauze wist Henk echter snel een groter gat te slaan. Met een score van 425 punten verdedigde Henk zijn titel dan ook met verve en mag hij zich wederom een jaar hertog van de Lauwerkrans noemen.

De koningsstrijd ging tussen acht schutters. Onder die acht ook Pieter, die na een afwezigheid van 4 jaar tot grote vreugd van iedereen weer deelnam aan het kampioenschap. Halfweg ging de man in vorm, Gert-Jan, met een score van 236 met vier punten aan de leiding. Hij werd nauw gevolgd door Emiel en Pieter, die liet zien het na al die jaren nog niet verleerd te zijn. Beide hadden 232. Achter dit drietal stond de rest al op iets grotere afstand. Het leek dus een strijd te gaan worden tussen deze drie.

Vanaf serie 7 besloot Pieter een paar versnellingen omhoog te schakelen. Met achtereenvolgens series van 49, 50 en 49 zette hij Gert-Jan en Emiel in korte tijd op grote achterstand. De laatste serie werd professioneel uitgeschoten, waarmee Pieter zich – enigszins verrassend – voor de 14e keer tot koning kroonde. Hiermee komt hij op gelijke hoogte met record-koning Martien.

Tijdens de prijsuitreiking werd Jesse Greijmans door Henk, na een zeer duidelijke PowerPoint presentatie, uitgeroepen tot winnaar van de Zunjigmörge competitie. Hij scoorde de meeste totaalpunten over de drie categorieën seizoensgemiddelde, aantal deelnames en ontwikkeltrend.

Ook Alfons werd nog even in het zonnetje gezet. Na een bestuursperiode van 33 jaar heeft hij besloten een stapje terug te doen. De vereniging is Alfons enorm erkentelijk voor alles wat hij – niet alleen op financieel gebied – voor de Lauwerkrans heeft gedaan. Uit handen van Emiel ontving hij een zilveren bondsspeld en mooie oorkonde van de Nederlandse Handboogbond.

Tot slot ontving ook Harie nog een mooie onderscheiding. In zijn afscheidsjaar (Harie stopt na 66 jaar met de bondswedstrijden) wist hij een gouden medaille te behalen in de Recurve Klasse 6.

Voor meer foto’s, klik verder naar het foto album.