Verslag koningschieten 2022

Voor het eerst sinds het besluit in 2019 om het Koningsschieten te verplaatsen van Tweede Paasdag naar de derde zondag in maart, kon deze ook daadwerkelijk op de derde zondag in maart worden georganiseerd. Vanwege het ons allen bekende coronavirus, vonden de vorige twee edities beide plaats in september. Verdedigend kampioenen waren Koning Emiel (die voor 3-op-een-rij en de Keizerstitel ging) en Hertog Alfons.

In 2021 was de strijd om de Koningstitel alles behalve spannend (Emiel wist met 17 punten verschil te winnen) en werd er bij de Hertogen op het scherpst van de snede (en de tong) gestreden. Dit jaar waren de rollen volledig omgekeerd.

Om te beginnen met de Hertogen. Henk liet vanaf de eerste pijlen zien dat het hem menens was door flink door de 9 gemiddeld te score. In de 3e doorgang van 5 pijlen wist hij zelfs een score van 50 te noteren! Serie-op-serie vergrootte hij zijn voorsprong, van een gelijke strijd was eigenlijk geen sprake. Met een groot verschil van 36 punten t.o.v. Alfons greep hij met 453 de Hertog titel.

Bij de Koningen ging het er anders aan toe, en leek het vanaf het begin af aan een spannende strijd te worden tussen Emiel en Jesse. Jesse startte furieus met een ronde van 50 en greep direct de leiding, Emiel antwoordde met enkele goede rondes. Halfweg was er een klein gat, Emiel op 238, Jesse op 233.

Na de pauze ging Jesse echter weer voortvarend van start, Emiel leek er wat moeite mee te hebben. Na 10 pijlen had Jesse het gat weer gedicht, na 15 pijlen (met nog 10 pijlen te gaan) nam hij zelfs brutaal de leiding.

In de laatste 10 pijlen was het telkens stuivertje wisselen om de leiding, ook bij Jesse leek de spanning toe te nemen. Met nog 1 pijl in de koker – en 49 op het scorebriefje – was het verschil 0. Ging de laatste pijl beslissen wie er met de titel vandoor zou gaan? Of was voor de vierde maal in de historie een shoot-off van 5 pjilen nodig? Jesse mocht als eerste aanleggen en scoorde een 9. Aan Emiel de kans om het met een 10 (of met een 8 of minder) de wedstrijd te beslissen. Emiel schoot zijn pijl midden in de X en greep zo zijn 3e titel op rij. En passant nam hij hiermee ook na 22 jaar de Keizerstitel over van Pieter.

 

Tijdens de prijsuitreiking werden tevens nog twee jubilarissen in het zonnetje gezet. Geraldo Hermans als 50-jarig lid van de vereniging, Gert-Jan met zijn 25-jaar lidmaatschap.

 d